|
Środa, 19 listopada 2025
Paulina Piwowarek, Redaktorka naczelna
|
|
|
Forum Rynku Spożywczego i Handlu dobiegło końca – i po raz kolejny potwierdziło swoją rangę najważniejszego spotkania liderów sektora. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność, merytoryczne dyskusje i zaangażowanie. Ponad 100 prelegentów, 17 debat, intensywny networking oraz prezentacje premierowych raportów stworzyły przestrzeń realnego dialogu o przyszłości rynku. Państwa udział i zaufanie sprawiają, że to wydarzenie z każdym rokiem zyskuje jeszcze większą wartość.
|
|
Raport „Bezpieczeństwo żywnościowe. Od odporności systemu do przewag konkurencyjnych” powstał w momencie nieprzypadkowym. Jego premiera odbyła się podczas XVIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które stanowi idealne miejsce do rozmowy o najważniejszych dziś wyzwaniach dla sektora, w tym rosnącym znaczeniu kwestii bezpieczeństwa żywnościowego.
|
|
|
- Odeszły już w zapomnienie strategie, które pamiętamy sprzed 10 lat - kilkuletnie albo czasem i dłuższe, które składaliśmy do banku, przedstawialiśmy Radzie Nadzorczej, publikowaliśmy, ponieważ ich wartość przy takiej zmienności, turbulentności otoczenia jest bardzo niska. Bardzo ważne są precyzyjne plany krótkoterminowe, roczne, ponieważ w tych planach już się można poruszać swobodnie – mówił Zenon Daniłowski, prezes zarządu Makarony Polskie SA na XVIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
|
|
|
Sukces i najwyższa efektywność systemu kaucyjnego może spowodować jego poważne zachwianie. Surowca na rynku będą takie ilości, że nikt w Polsce nie będzie w stanie tego przetworzyć – mówił Ryszard Machoj, członek zarządu ds. sprzedaży Lidl Polska, podczas debaty "Okrągły stół opakowaniowy I. System kaucyjny w Polsce – SPRAWDZAM", która odbyła się 17 listopada w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
|
|
|
Polski handel stoi dziś w obliczu dynamicznych zmian – od rosnących oczekiwań klientów, przez wyzwania technologiczne i konsolidację rynku, po narastającą niepewność legislacyjną. Liderzy branży wprost mówią: potrzebne jest większe zrozumienie ze strony decydentów i koncentracja na realnych potrzebach kupujących. O tym dyskutowano podczas debaty "Przyszłość i konkurencyjność handlu: nowe wyzwania, nowe odpowiedzi", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2025.
|
|
|
|
|
|