|
Wtorek, 25 listopada 2025
Adam Tubilewicz, zastępca redaktorki naczelnej portalspozywczy.pl
|
|
|
Znana z produkcji łososia firma Suempol to w ostatnich latach jeden z najbardziej aktywnych graczy jeśli chodzi o zagraniczne przejęcia w całej polskiej branży spożywczej. Z Arkadiuszem Jaworowskim, dyrektorem firmy ds. marketingu i handlu rozmawiamy o ostatniej akwizycji Suempolu w Belgii, a także planach na kolejne transakcje. Apetyt firmy rośnie w miarę jedzenia - Suempol szuka okazji do zakupów w Polsce, ale ambicje firmy sięgają daleko poza Europę. Szczegóły w moim wywiadzie, zachęcam do lektury:
|
|
Piotr Romańczuk, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i środowiska w Grupie Maspex, podkreślił podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2025, że rozporządzenie PPWR jest rozporządzeniem nadrzędnym nad prawem krajowym i polski biznes będzie musiał się do niego dostosować.
|
|
|
Nasza ekspansja w Europie wynikała z uwarunkowań historycznych, ale dziś jesteśmy otwarci również na współpracę i potencjalne akwizycje w Polsce - mówi nam Arkadiusz Jaworowski, dyrektor marketingu i handlu firmy Suempol.
|
|
|
Rynek detaliczny wchodzi w epokę, w której offline, online i quick commerce stapiają się w jedno - przekonywał Maciej Czapiewski podczas panelu "Walka na innowacje: handel bliżej klienta" na Forum Rynku Spożywczego i Handlu, wskazując, że kluczowe technologie działają dziś w tle, a nie na pokaz.
|
|
|
Co możemy rozumieć pod pojęciem "innowacji" w przemyśle spożywczym i jakie mamy drogi ich wrażania? O tym opowiadał Jacek Świgoń, członek zarządu, dyrektor sprzedaży na Europę Wschodnią Tetra Pak, podczas debaty FRSiH "Innowacje i trendy w praktyce: od laboratorium do stołu".
|
|
|
Do polskich przetwórni jaj trafia coraz więcej ofert zakupu surowca od producentów z krajów nie będących członkami Unii Europejskiej, a nawet leżących poza Europą. Do rzadkości nie należą wcale propozycje z Ukrainy, Turcji czy z Brazylii – wynika z monitoringu prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
|
|
|
|
|
|
|