|
Zielona transformacja branży rolno-spożywczej. Szansa czy zagrożenie dla konkurencyjności polskiego sektora?
26 listopada 2024 r., godz. 10.30
PortalSpozywczy.pl oraz Bank Pekao zapraszają na wspólny webinar pt. „Zielona transformacja branży rolno-spożywczej. Szansa czy zagrożenie dla konkurencyjności polskiego sektora?”. Spotkanie odbędzie się 26 listopada 2024 r. o godzinie 10.30.
Tematyka spotkania:
W najbliższych latach spodziewamy się przyspieszenia zmian w unijnym sektorze rolno-spożywczym, związanych z ograniczeniem jego wpływu na środowisko. Unia Europejska wyznaczyła ambitne cele dotyczące wyraźnego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych do 2030 roku, a następnie osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku. Przyjęta strategia ma zmienić obecny system żywnościowy w UE w kierunku modelu zrównoważonego, przy zachowaniu priorytetów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym.
Proces ten obejmuje wiele zmian o charakterze regulacyjnym, które wpłyną na otoczenie biznesowe gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw spożywczych. Jedną z nich jest rozszerzenie stosowania dyrektywy o emisjach przemysłowych o kolejne segmenty produkcji żywca. Będzie ona miała duże znaczenie dla takich krajów jak Polska, które przodują w produkcji zwierzęcej Unii.
Kolejnym elementem nowej rzeczywistości jest obowiązek raportowania zrównoważonego rozwoju, który od najbliższego roku rozszerza się na kolejne unijne przedsiębiorstwa. Szacujemy, że obejmie około 5 tysięcy największych firm spożywczych w UE. Podmioty raportujące ślad środowiskowy swojego łańcucha produkcji oraz dystrybucji będą chętniej wybierały dostawców surowców oraz usług, którzy podejmują działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Widzimy tu szanse dla polskich firm na wyróżnienie się na tle konkurentów. Badanie własnej emisyjności, a szczególnie raportowanie niższych emisji niż średnia w danym sektorze mogą stanowić ważną przewagę na rynku.
Całość uzupełnia unijna strategia „Od pola do stołu”, ukierunkowana na ograniczenie stosowania nawozów mineralnych, antybiotyków, środków ochrony roślin oraz rozwój rolnictwa ekologicznego. Wykorzystanie szans, jakie niesie ze sobą zrównoważona produkcja rolnicza będzie jednak możliwe przy utrzymaniu konkurencyjności unijnych gospodarstw rolnych.
Jakie szanse wynikające z toczącego się procesu zmian w UE widzą polskie przedsiębiorstwa, a jakie zagrożenia? Na które kwestie należy szczególnie zwrócić uwagę, aby wykorzystać zieloną transformację do wzmocnienia własnej pozycji? Jakie działania już dziś podejmuje rodzima branża, a co planuje w przyszłości?
Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi podczas webinaru „Zielona transformacja branży rolno-spożywczej. Szansa czy zagrożenie dla konkurencyjności polskiego sektora?”.
Uczestnictwo w darmowym webinarze możliwe jest tylko po dokonaniu rejestracji. Zapraszamy do dołączenia!
|
|